♥ Svar om min ögonsjukdom Keratoconus

Jag har förstått att det är några som har sjukdomen Keratoconus som läser min blogg och det är väldigt roligt och intressant de ni skriver till mig, om det finns någon annan därute som har samma får ni gärna slänga iväg ett mejl till lia.blogg@gmail.com eller likaså kommentera.. Alltid intressant att veta hur ni har det. Till er andra har jag fått några frågor angående min ögonsjukdom så tänkte svara på några frågor här i inlägget.
 
♥ Hur tycker du att det är att ha en ögonsjukdom, andra sjukdomar brukar man se men just i ögonen är det omöjligt?
Svar: Klart att det  var jobbigt till en början då jag inte känner igen människor (Om de inte står precis framför mig naturligtvis) men de flesta jag känner vet om detta och de är super snälla och har verkligen överseende med de och förstår om jag kanske inte alltid skriker "hej" när de ser nig på stan utan de får dem i sin tur göra och komma fram till mig för annars ser jag inte vem det är. Klart att det är jobbigt annars, förut kunde jag inte ens se skyltningen på stationer precis efter min operation och om de inte sa nånting i högtalarna vart vi var fick jag fråga någon annan.. Så man klarar sig alltid även om det var jobbigt till en början.
 
♥ När jag fick läsa att du hade en ögonsjukdom och att du aldrig kan bli frisk från den utan måste lära dig att leva med den blev jag lite ledsen för jag hade aldrig kunnat ana du hade en! Hoppas du mår bra och att du får all hjälp du behöver.
Svar: Naw, vad gulligt av dig och klart att det är jobbigare med något som är dolt och inte ser. Jag personligen dömer aldrig människor numera även om jag vet att jag säkerligen var en expert på de för 4 år sen men inte nu längre.. Jag har ändrats lite som människa tror jag när jag fick svaret från läkaren att jag hade nedsatt syn och då tänker man mer på andra människor och hoppas ingen annan får uppleva min vardag som jag har. Man får hjälp av läkarna och special optiker angående att göra sin vardag bättre men det är något man själv måste ta sig i kragen och göra i slutändan.
 
♥ Ska du operera ditt andra öga också?
Svar: Inte vad jag vet om just nu, sist jag var på en undersökning hos läkaren på Uppsala sjukhus hade de förändrats lite men inte tillräckligt för att göra en operation men det blir säkert en till operation i slutändan för att vara säker på att det inte blir sämre skulle jag tro, inställd på det så slipper jag bli orolig om det skulle hända.
 
♥ Du skriver att du har mycket ont i huvudet, är inte det jobbigt?
Svar: Jag måste ha mina hårda linser men har varit väldigt slarvig på den fronten då jag tycker de skaver och är obehagliga helt enkelt och ser suddigt med de. Får bita ihop och börja använda de på heltid så hoppas jag huvudvärken går över eftersom det är spänningshuvudvärk jag har.
 
♥ Hur ofta besöker du läkaren för dina ögon?
Svar: Går på undersökningar en gång i halvåret ungefär hos min läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala som är specialister på min ögonsjukdom. Sedan går jag även hos en special optiker i Uppsala en gång i halvåret för att kontrollera mina linser.
 
♥ Är det inte jobbigt att jobba framför en dator när du har så dålig syn?
Svar: Nej, det tycker jag inte.
 
♥ Är det många som har den ögonsjukdomen som du har?
Svar: Har fått veta att det är ungefär 50 - 100 per 100 000 invånare, så inte så vanlig.
 
♥ Hur länge har du haft din ögonsjukdom?
Svar: Jag föddes med denna men det är i tonåren som den börjar utvecklas och har nu vetat om det ungefär lite mer än 1 år.
 
♥ När fick du veta?
Svar: Skulle kontrollera synen för ett par nya glasögon julen 2010 och på den vägen är det. Fick remiss till sjukhuset som konstaterade att jag hade det.

Nu får det räcka med frågor för denna gång, svarar på flera frågor någon annan gång.. Mejla/ skriv en kommentar om det är något ni undrar över.. Eller om ni precis fått reda på att ni har denna sjukdom, svarar gärna på era frågor om ni är oroliga eller så. 

Kommentarer
Postat av: /S

Tack för du delar med dig!
Har länkat till din sida här: http://forum.keratoconus.se/viewtopic.php?f=15&t=31

Svar: Hejsan! Åh tackar, alltid roligt att hjälpa till men ska skriva lite mer om detta då det är ett viktigt ämne tycker jag. Kom ihåg hur ensam jag kände mig när jag fick veta om min ögonsjukdom, men sedan så visade de sig att man inte var ensam om det och då mådde man lite bättre iaf :)
lovebylia.blogg.se


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0